‘Buurvrouw, ik geef jouw geveltuintje wel water’
José belt aan bij een huis aan de Hilversumsestraat. “Goedemorgen! Wij begrepen van de buren dat u ook een geveltuintje wilt. Klopt dat?”, vraagt José als er open wordt gedaan. “Nou! Zeker, heel graag! Schiet maar op!”, zegt de 72-jarige Corrie. Ze kan niet wachten. Ze zag de langgerekte kleurrijke geveltuin van haar buurvrouw Hennie en wil die gezelligheid ook langs haar benedenwoning. “Ik vind het er zo mooi uitzien. Het geeft de straat meer kleur.”
Om de hoek, aan de Weesperstraat, staan Hennie en haar zoon René. Ze zwaaien naar José en haar team. Die kennen ze wel. René is de eerste in de straat die voor zijn moeder een geveltuintje aanvraagt en maakt andere buren enthousiast. “Ik zag het in het wijkkrantje staan en heb mijn moeder meteen aangemeld”, vertelt René die voor zijn moeder zorgt. “Moet je kijken hoe de buurt ervan opknapt. Het was zo grauw allemaal.”
Moeder Hennie die al vijftig jaar in deze straat woont, is blij. Ze heeft het langste geveltuintje van de buurt. “Ik heb heel veel last van hondenpoep en nu krijgen die honden geen kans meer voor de deur. Ik ben heel gelukkig met dat groen langs mijn gevel. Ik hou van bloemen. We hebben 52 jaar een bloemenwinkel gehad tot mijn zoon vorig jaar na een ziekbed overleed. De bloemen in mijn geveltuintje doen me aan hem denken. Heel erg fijn.”
Groen voor beton
De hardwerkende José en Loes en hun bakfietsen horen inmiddels tot het straatbeeld: op elk adres waar zij komen, heeft beton plaatsgemaakt voor groen. De wijk tussen de Soestdijksekade, Apeldoornseweg, Loosduinseweg en Escamplaan, heeft ruim 1.300 stoeptegels minder en is honderden planten rijker. “Tegel eruit, plant erin”, zegt José, drijvende kracht achter de geveltuintjes. Dat doet ze vanuit bewonersorganisatie SPARK aan de Escamplaan.
Het initiatief wordt gesteund door Fonds1818 en Operatie Steenbreek. In Den Haag organiseert Stichting Duurzaam Den Haag deze ‘operatie’ waar bewoners tegels kunnen inruilen voor (gratis) planten. Bij de eerste tien tegels, krijgen bewoners een plant per tegel. Daarna krijgen ze een plant per twee tegels mee. Operatie Steenbreek wil hiermee de aanleg van meer groen in de stad stimuleren. Sinds 2016 zijn er al ruim 110.000 stenen opgehaald!
“Door tegels te vervangen door groen helpen we de natuur een handje. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog – beton houdt warmte vast -, maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger. In een groene omgeving voelen we ons meer ontspannen en gezonder. Het hebben van meer groen is echt belangrijk”, legt José uit.
Zestig tuintjes aanleggen
Om het bewoners zo makkelijk mogelijk te maken, regelt José de planten bij Operatie Steenbreek en legt zij met een team vrijwilligers de geveltuintjes aan. Vlak na de uitbraak van de coronacrisis begon José met de actie. Het geveltuintjes-project is ontstaan uit het project SoepSpark waarbij ze in de coronatijd soep uitdeelt in de wijk om van bewoners te horen hoe het met ze gaat. Met de soep in de bakfiets bellen José en Loes lukraak aan bij mensen om soep uit te delen en om ze te vragen of ze een klein tuintje langs de gevel mogen aanleggen.
Het is meteen een succes. Ze kan de vraag nauwelijks aan. José en haar team hebben inmiddels al meer dan zestig tuintjes aangelegd. En er liggen nog dertig aanvragen waar ze nauwelijks aan toekomt. “Vaak als we ergens bezig zijn, komen we die straat niet meer uit. Buren vragen elkaar of ze ook een tuintje willen onderhouden, of degene die toevallig langsloopt raakt aan de praat en wordt gedurende het gesprek ook enthousiast. Wij hoeven niets meer te vragen.”
José is blij met het domino-effect en het aanstekelijk enthousiasme van de bewoners. “Het komt uit de mensen zelf. Sommige bewoners spreken geen Nederlands en zijn een beetje argwanend. Ze geloven niet dat het mág van de gemeente. En ze geloven ook niet dat de gemeente er zelfs zo blij mee is dat ze de planten cadeau geeft. Of mensen denken dat een tuin veel onderhoud kost. Als er dan een buurvrouw is die zegt: ‘Doe het gewoon, ik geef jouw tuintje water als je weg bent’, gaan ze overstag. Dat is zo leuk om te zien!”
De geveltuinen zorgen voor saamhorigheid in de wijk. Overal waar José en Loes hun bakfietsen parkeren, komen mensen naar buiten om een praatje te maken. “Mensen staan op de stoep te kletsen, kijken naar elkaars tuintje, geven elkaar tips of vertellen bewoners zonder tuintje hoe leuk het is. Mensen voelen dat meer groen goed doet en het beter is voor ons allemaal.”
Meer weten over groen in Den Haag, kijk op http://www.hethaagsegroen.nl
Tip: Organiseer een straatactie!
Organiseer een straatactie samen met je buren of de hele straat! Leg samen geveltuintjes aan of vergroen een gezamenlijke binnenplaats! Leuk om samen te doen en de straat wordt er mooier en groener van. Gaat het om een straatactie met meer dan 200 stenen? Dan helpt Duurzaam Den Haag jullie op weg met gratis planten en het ophalen van de tegels. Niet alleen achtertuinen, maar ook geveltuinen en binnenplaatsen tellen mee! Wil je zo’n wijkactie organiseren?
Lees hier in het draaiboek hoe je zo’n actie organiseert en mail dan naar operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl.