Honderden Hagenaars gaan zaterdag 19 september met de prikstok op pad om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken. Dit doen zij tijdens World Cleanup Day: ’s werelds grootste opschoonactie van het jaar. Burgers, bedrijven en gemeenten van over de hele wereld steken gezamenlijk de handen uit de mouwen om de omgeving op te ruimen. In Den Haag krijgt het strand de nodige aandacht. Daar wordt onder meer getest met een schoonmaakrobot. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. Ga naar http://www.worldcleanupday.nl voor meer informatie of het aanmelden van een actie.
Strandrobot ingezet tegen zwerfafval
In heel Den Haag worden tijdens World Cleanup Day straten, speelpleinen en stadsparken opgeschoond. Ook het strand krijgt de nodige aandacht. Daar wordt onder meer een test gedraaid met strandrobot Beach Bot. Het Haagse tech startup-bedrijf TechTics is bezig met de ontwikkeling van een robot die zowel afval kan herkennen als kan opruimen. Het prototype dat zaterdag getest wordt, richt zich vooral op het herkennen van afval. Het publiek wordt daarbij gevraagd te helpen door gevonden afval te identificeren. Edwin Bos, CMO bij TechTics: “Door de Beach Bot over het strand te laten rijden en het beeldherkenningsalgoritme te trainen, wordt de robot steeds slimmer. Zo kunnen we op den duur ontzettend waardevolle informatie verkrijgen over de vervuiling van het strand. Data die de gemeente bijvoorbeeld kan inzetten om de schoonmaak van het strand grondiger en efficiënter uit te voeren.”. Wethouder Economie Saskia Bruines van de gemeente Den Haag is blij met Project.BB. Zij ziet het als een goed voorbeeld van de innovatie die wordt gestimuleerd langs de kustlijn van Scheveningen. Bruines is zaterdag aanwezig bij de demonstratie van de robot. Geïnteresseerden zijn welkom om 15.00 uur bij strandtent Culpepper.
Coronamaatregelen: kleine groepen en 1,5 meter
Op basis van de RIVM-richtlijnen zijn preventiemaatregelen geformuleerd om de opruimacties coronaproof en verantwoord uit te voeren. Daardoor blijft de kans op besmetting minimaal. Zo verzoeken Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon deelnemers om alleen in kleine groepen deel te nemen en de anderhalve meter afstand te allen tijde in acht te houden.
Gebruik de Litterati-app
Tijdens World Cleanup Day kan iedereen gebruik maken van de Litterati-app. Hiermee kunnen deelnemers het gevonden en opgeruimde afval vastleggen op hun telefoon. Zo worden waardevolle data verzameld, zoals het soort afval, de locatie en de herkomst ervan, wat uiteindelijk gebruikt wordt voor onderzoek, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt. Elke gebruiker van de Litterati-app draagt dus bij aan een oplossing voor het zwerfafvalprobleem.
Krachten bundelen tegen zwerfafval
Vanwege de coronacrisis moest de 18e editie van de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon, die jaarlijks medio maart plaatsvindt, worden afgelast. Daarom besloten Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de krachten te bundelen en gezamenlijk de organisatie van World Cleanup Day op zich te nemen. Samen sporen zij niet alleen particulieren van jong tot oud aan om mee te doen, maar ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten.
Over Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon
Plastic Soup Foundation, de initiator van World Cleanup Day in Nederland, heeft naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval als doel om waardevolle informatie te verkrijgen over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt. Inzicht in soort, locatie én de herkomst van het zwerfafval is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Nederland Schoon beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van het mobiliseren van burgers voor opschoonacties én biedt kennis en ervaring ter voorkoming van zwerfafval. Zij werkt veel samen met en voor gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties en organiseert jaarlijks de Landelijke Opschoondag.
Recente reacties