+0 - 0  by /0 comments

Internationale Vrouwendag in Den Haag: samen, persoonlijk en coronaproof

Op zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Tussen 2 en 8 maart laat de gemeente samen met verschillende organisaties het belang van dit onderwerp zien en vieren we (online) samen met de hele stad de successen en ontwikkelingen van afgelopen jaar. Het thema van Vrouwendag 2021 is ‘Invloed met Impact’.

Meer dan ooit spelen vrouwen een belangrijke rol in onze samenleving. Door hun krachten te bundelen werken zij op een positieve manier aan maatschappelijke uitdagingen en laten zij hun stem horen in vraagstukken rondom sociale gelijkwaardigheid.

“We hebben de afgelopen jaren stappen gezet in de emancipatie van de vrouw, maar we zijn er nog niet en daarom verdient dit onderwerp nog steeds onze aandacht”, zegt wethouder Bert van Alphen (emancipatie).

Programma
De activiteiten worden georganiseerd door culturele instellingen en vrouwenorganisaties en zijn zeer divers: podcasts, debatten, films, online magazines, theater- en muziekvoorstellingen, workshops/masterclasses en exposities.

Zo zal Stichting Avrasya in die week een magazine uitbrengen met twaalf persoonlijke verhalen van Haagse vrouwen over isolement, eenzaamheid, familie, het streven naar geluk en hoe zij de stap naar emancipatie hebben gezet. Tijdens de podcast ‘Plantenverhalen: een wandeling in het Zuiderpark’ maakt de luisteraar samen met Annet Breure een wandeling door het Zuiderpark. Omdat de verkiezingen op 17 maart plaatsvinden, organiseert Stichting Yasmin een interactieve, online bijeenkomst voor en door vrouwen. Politieke rolmodellen zoals Lilianne Ploumen (PvdA), Bente Becker (VVD), Nevin Özütok & Serpil Ates (GroenLinks), Fonda Sahla (D66) en Henna Mathura (CDA) vertellen niet alleen over hun drijfveren en ervaringen, maar beantwoorden ook vragen van de deelnemers. Het complete programma is te vinden op http://www.haagsevrouwendagen.nl.

“Het mooie aan de Haagse vrouwendagen is het gevoel van saamhorigheid waarin culturele instellingen en vrouwenorganisaties hun krachten bundelen om de lokale problematiek aan te pakken en successen te vieren”, zegt wethouder Van Alphen.

Invloed van de man op vrouwenemancipatie
Dit jaar is er ook aandacht voor de rol van de man. In het ’Uitvoeringsprogramma vrouwenemancipatie’ wordt aangegeven dat emancipatie niet alleen een zaak is voor vrouwen. Wat is de invloed van mannen (vader, zoon, broer en partner) als het gaat om emancipatie, bijvoorbeeld binnen het gezin, de cultuur, het geloof of de opvoeding? Stichting Rainbow en PEP Den Haag spelen hierop in en gaan met een aantal mannen in gesprek.

110e Internationale Vrouwendag
Internationale Vrouwendag wordt sinds het begin van de twintigste eeuw op 8 maart wereldwijd gevierd. In 1908 vond op die dag in New York de eerste vrouwenstaking plaats waar vrouwen in de kledingindustrie streden voor kiesrecht, betere arbeidsomstandigheden en een achturige werkdag. Deze gebeurtenis vormde de aanleiding voor wereldwijde vrouwenemancipatie en de strijd tegen vrouwendiscriminatie. In 1911 werd afgesproken om deze strijd elk jaar te vieren.

“Nu, 110 jaar later, wordt deze dag door vrouwengroepen en organisaties gevierd omdat het nog steeds nodig is om aandacht te schenken aan thema’s zoals empowerment, economische gelijkheid, zelfstandigheid en gelijke kansen”, aldus wethouder Van Alphen.

Foto: Valerie Kuypers

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *