+0 - 0  by /0 comments

Parkpop 2016; dansend door de modder en liggend op het gras

Afgelopen zondag was het zover. Het jaarlijkse en volgens mij het grootste en drukstbezochte evenement van Den Haag; Parkpop! Dat moment waarop Den Haag zich massaal verplaatst naar ons oh zo vertrouwde Zuiderpark om te genieten van het mooie weer en te luisteren naar allerlei soorten muziek. Dit jaar alweer de 36e editie. Al van jongs af aan bevind ik me op de laatste zondag van juni tussen de rockers, hipsters, muziekliefhebbers en stadsbewoners die gewoon de sfeer komen proeven. Dit jaar bezochten meer dan een kwart miljoen mensen het festival. Tijd voor een verslag!

Om tien minuten voor één stond ik voor de poort, omdat mijn studievrienden van Friends of the Family om 13:00 zouden aftrappen. De poort was nog niet geopend. Omdat het de afgelopen dagen zo erg had geregend en het mooie park was omgetoverd in een grote modderpoel was de festivalorganisatie waarschijnlijk druk bezig met het begaanbaar maken van het terrein. Grote hoeveelheden zand werden op de plek gestort waar ik vroeger als kind mijn eerste stapjes op het ijs zette. De jaarlijkse Zuiderparkschaatsbaan werd omgetoverd in een grote, drassige, stinkende zandbak. Gelukkig mocht het de pret niet drukken en ging het feestgedruis gewoon door.

Het terrein was verdeeld in 3 delen. Links van de hoofdingang bevond zich de Jupiler Stage, gevolgd door het Parkpop Podium. Rechts van de ingang waren 3 kleinere podia; de HipHop Area, de People Stage en het Haags Podium, waar lokaal talent hun stem liet horen.

Terwijl het publiek binnendruppelde schalden de folkbeats van Friends of the Family vanaf de Jupiler Stage over het terrein. En alhoewel ik ze al heel vaak heb zien spelen, blijven hun optredens echt een feestje! Een grote groep jongens die zichtbaar plezier hebben en uit hun dak gaan op hun eigen muziek, dat is écht fijn om te zien. Mijn maatje Tijs met zijn legendarische saxofoonriffs en Alex wisselend van fluit tot aan tamboerijn, ik denk dat deze helden volgend jaar een van de avondacts moeten zijn! Daarna De Kraaien. Urban chaos, snavels, rap, grappige outfits, schaars geklede vrouwen; volgens mij is er geen act zoals deze. En hoewel mijn Kraaien-kennis niet verder reikt dan het refrein van ‘Ik vind je lekker’ en dit niet bepaald mijn genre is, heb ik me toch erg vermaakt.

Terwijl het zonnetje steeds meer ging schijnen en ik me begaf naar de grote Parkpop Stage zag ik hoe een enorme mensenmassa zich verzamelde voor niemand minder dan Typhoon. De vriendelijke, goedlachse, wereldverbeterende rapper. Zijn liedjes gevuld met mooie teksten en aanstekelijke beats en de man zelf beschikkend over het vermogen om een grote mensenmassa tot één familie te maken. Wat was het geweldig! Mijn favoriete Typhoon nummer ‘Bumaye’ kwam voorbij en het spreekwoordelijke dak ging eraf met zijn hit ‘Zandloper’.

Gelukkig was niet het hele Zuiderpark een groot moeras, dus het grasveld voor de Parkpop Stage lag vol met blije festivalgangers. Daar was Jett Rebel. En in de Hiphop Area vond de jaarlijkse B-boy competitie plaats. Op het Haags Podium werden de hiphopjongens van SFB afgelost door de rockers van Rosie. Misschien een leuk Rustenburg-Oostbroek feitje; de bassist van Rosie is jarenlang mijn buurman geweest, dus natuurlijk stond ik vooraan om ze even aan te moedigen. De avond werd afgesloten met de zoetgevooisde stem van Billy Ocean. Lekker oldschool meedeinen met de achtergrondzangeressen. Ondanks de natte, modderige voeten was Parkpop 2016 een hele geslaagde dag. Alle ellende, haat en nijd op de wereld konden we even achter ons laten in het Zuiderpark. En met een voldaan gevoel keerden de Hagenezen weer huiswaarts.

Tot volgend jaar!

Lizette

Geniet ook nog even na met een paar mooie foto’s van Frits van Alphen:

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *