Dankzij het budget voor het straatfeest konden wij weer een onvergetelijk straatfeest neerzetten. Net als vorige jaren weer parasols en picknicktafels gehuurd bij Paul Verhuur.
Bij Sport-O-Theek Haaglanden liep het abonnement nog, zodat dit jaar alleen het springkussen betaald moest worden.

De vragenlijsten voor de vergunningen worden elk jaar uitgebreider. Het verlenen van de vergunning laat op zich wachten. Hoewel het vrij zeker is dat deze afgegeven zal worden, durf ik niet eerder bestellingen te doen dan nadat deze verleend is. Navraag leert dat de verantwoordelijke op vakantie is, gelukkig neemt een meedenkende collega het over en wordt de vergunning vlot gegeven.
Omdat er meer ruimte in het budget is (abonnement Sport-O-Theek was al betaald in 2016) investeren wij dit jaar in een eigen volleybalnet. En met het oog op de te verwachte buien ook in 2 partytenten. Deze zijn nu van alle bewoners van het pleintje en iedereen kan er gebruik van maken.

Vrijdag 11 augustus kwam een buurvrouw de man met zijn poepzuigerapparaat tegen bij de Gooilaan. En deze allervriendelijkste en behulpzame man draaide zijn apparaat richting onze straat en veegde de straat poepschoon.

Vrijdag zijn de bestellingen van Verhuurbedrijf Paul en Sport-O-Theek geleverd.

Net als in 2015 en 2016 mochten wij van Haagse Hopjes Gooilaan, via Dirk van Spronsen, weer allerhande kinderfietsjes, skelters en ander rollend materiaal, evenals tafels en stoelen, lenen. Met hulp van de buren en de kids op zaterdagochtend opgehaald.

Het straatfeest:
Om 15.00 uur werd het feest geopend.
Van het traditioneel oplaten van de heliumballonnen zijn wij, vanwege het schadelijke gevolg voor het milieu, afgestapt. Hiervoor in de plaats hebben de kids met hun versierde fietsen, steps, of ander rollend materieel, de openingsronde rond het pleintje gemaakt.

Hierna konden de kinderen knutselen, sieraden maken, schminken, spelen met het rollend materieel, springkussen en karaoke.

De 6-kamp is dit jaar georganiseerd door 2 zussen die vroeger zelf op het pleintje hebben gewoond. Inmiddels zijn ze rond de 20 en reageerden vrij snel op mijn oproep wie de 6-kamp wilde organiseren. Als kind hebben zij vroeger zelf het straatfeest meegemaakt dit een stukje nostalgie is duidelijk doorgegeven. De puzzel is hun eigen ontwerp.

Een aantal volwassenen wordt gevraagd te assisteren en de kids doen fanatiek de 6-kamp. Voor elk kind is er een medaille, een prijsbeker en ze mogen een prijs uitzoeken. Iedereen is happy met de gekozen prijs.

Nieuw dit jaar is de ruilkast. Kinderen kunnen hun speelgoed waar ze niet meer mee spelen in de kast zetten en ander speelgoed daarvoor uitzoeken. De jongste kinderen begrijpen al vrij snel wat ruilen betekent en regelmatig wordt er speelgoed geruild. Een buurvrouw met, inmiddels volwassen kinderen, komt diverse bordspellen afgeven. Kast is meteen lekker gevuld.

Om 17.30 uur is het pop-up restaurant voor de kinderen. Het jaarlijks succesvolle team heeft er weer iets moois van gemaakt, alle kids zitten heerlijk te smikkelen. Na een dag buiten spelen lusten ze wel wat. Met daarna natuurlijk marshmallows op de BBQ.

Om 18.30 uur werden de BBQ’s aangestoken. Ook deze keer konden wij die lenen van slagerij Max Boektje, die ook de bestelde BBQ pakketten leverde. Er werd een lange tafel gemaakt met de tafels van Haags Hopje. Sommige buren hadden nog een extra BBQ meegenomen. De tafels veranderde al spoedig in een gastvrije en uitnodigende tafel met heerlijkheden. Onder de jongste generatie blijkt al een goede BBQ master.

Om 19.00 de beloofde stortbuien, gelukkig zijn er genoeg partytenten en parasols. Volgens buienradar betreft het een bui van een halfuurtje en deze voorspelling werd gelukkig waar gemaakt. De volwassenen schuiven aan bij de vele tafels, terwijl de kids zich nog even uitleven op het springkussen en de spullen van de 6-kamp.

Na het eten spelen de oudere- en jonge -volwassenen nog een paar partijtjes volleybal, durven een potje touwtrekken aan of wagen zich op het springkussen.
De sfeer is gemoedelijk. Buurtjes blijven gezellig, andere komen nog even aanwaaien en een afzakkertje nemen.

Tijdens de avond wordt er samen al het een en ander opgeruimd. Zondagochtend spullen terugbrengen naar Haags Hopje en straat schoonvegen. Vele handen maakten ligt werk.

Wat ik extra leuk vind aan het straatfeest, is dat de generatie jongeren (tussen 18 en 25 jaar) die vroeger zelf als kind het straatfeest hier hebben meegemaakt, nog steeds graag erbij willen zijn, al dan niet vergezeld door hun eigen kinderen. Het weerzien van deze groep is hartverwarmend, een band voor de rest van hun leven. Ik hoop dat de kids van nu over 10, 20 jaar ook nog steeds zo’n band met elkaar zullen hebben.

J. Stoltenborgh.