+0 - 0  by /0 comments

Den Haag: vakantieverhuur ja, woningonttrekking nee!

Toeristische verhuur, van je eigen huis bijvoorbeeld in de vakantieperiode, kan een extra zakcentje opleveren en wordt toegestaan maar structurele onttrekking van woningen aan de Haagse woningmarkt voor toeristen wordt verboden. Hier komen flinke boetes op te staan. Dit staat in de nieuwe regels die vanaf 1 augustus a.s. gaan gelden. Met de komst van de Wet toeristische verhuur is het voor gemeenten mogelijk regels te stellen die er voor zorgen dat vakantieverhuur in woningen kan, zonder dat woningen hierdoor verdwijnen van de woningmarkt. Wethouder Martijn Balster: “Ga je een weekend weg, of een paar weken in de zomer? Dan kan je je huis verhuren, bijvoorbeeld via Airbnb. Vijf keer, maximaal 30 dagen per jaar. Wie netjes een vergunning en registratienummer aanvraagt, kan dan binnen de spelregels zijn gang gaan.”

Jarenlang gold in Den Haag feitelijk een verbod op vakantieverhuur in woningen. Hoewel de spelregels het niet toestonden om een woning te verhuren, greep de gemeente slechts in, als woningen structureel werden onttrokken van de woningvoorraad. De Raad van State zette door dit oogluikend toestaan van vakantieverhuur een streep, met een uitspraak begin vorig jaar. Sindsdien is volgens de letter van de spelregels, vakantieverhuur verboden.

Partijen die via woningplatforms permanent woningen verhuren, krijgen met stevige handhaving te maken. Dat was al zo, maar dat wordt nu nog makkelijker. Geen vergunning en geen registratie, betekent direct een boete. Balster: we hebben elke woning in de stad nodig. Woningen moeten geen verdienmodel worden voor commerciële partijen. Daarom staan we structurele verhuur niet toe en handhaven we strikt.”

De nieuwe huisvestingsverordening regelt naast de vakantieverhuur via woonplatforms, ook de verhuur van woningen als bed & breakfast, pied à terre, etc. Strikte spelregels, heldere registratie, zorgen voor leefbare wijken en buurten. Wonen heeft daarbij het primaat.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *