+0 - 0  by /0 comments

Haags Zomerprogramma voor kinderen en jongeren

In Den Haag is van 20 juli tot en met 28 augustus een zomerprogramma voor kinderen en jongeren. Er zijn zomerscholen, sportactiviteiten en culturele workshops. Het Haagse zomerprogramma is samengesteld om mogelijke leerachterstanden in te halen, die kinderen en jongeren tijdens de coronacrisis hebben opgelopen. Maar bovenal om hen een leuke, creatieve en sportieve zomer te bieden nu veel gezinnen vakantie in eigen stad zullen vieren.

Hilbert Bredemeijer (Onderwijs): “Kinderen en jongeren hebben dit jaar door de coronamaatregelen veel moeten missen. Zo was er een poos geen school, geen sport, geen uitje en minder contact met leeftijdsgenootjes. Het is belangrijk dat kinderen juist deze zomer de kans krijgen om extra te leren, te ontdekken, actief te zijn en gewoon veel plezier te maken. Zo kunnen zij na de vakantie een frisse start maken.”

Breder aanbod op zomerscholen, nu ook voor de allerkleinsten
De Haagse zomerscholen staan ook nu weer in de startblokken om leerlingen die het nodig hebben, extra onderwijs te geven. In totaal zijn er twintig zomerscholen, waaronder elf voor basisonderwijs, vier voor voortgezet onderwijs en vijf vanuit de kinderopvangorganisaties. Dit jaar is dat met een breder aanbod, verspreid over meerdere weken. Zo organiseren vier basisscholen in Transvaal samen met een buurthuis vier weken lang een taal- en rekenprogramma in de ochtend en in de middag een programma met museum Museon. In de Schilderswijk bieden zes basisscholen samen met een buurthuis een zomerschoolprogramma, zij breiden dat deze zomer uit van twee naar zes weken. Nieuw is dat er voor het eerst ook vijf kinderopvangorganisaties zomerscholen organiseren op meerdere locaties voor peuters, hierbij zijn ook buurthuizen betrokken waarbij met name de focus op taal ligt.

Kavita Parbhudayal (Jeugd): “Ook leuk om te weten: alle leerlingen op de Haagse basisscholen krijgen van hun leraar of juf weer de ZomerVakantiePas. Met deze gratis pas kunnen kinderen in de zomervakantie met korting meedoen aan culturele en sportieve uitjes, zoals workshops, sporten of muziekles.” De VakantiePas is een gratis boekje in paspoortformaat. Kijk voor meer informatie op VakantiePas voor basisschoolkinderen.

Kindervakantie in de buurt
Door de coronacrisis brengen meer gezinnen de zomer door in eigen stad. Bewoners kunnen bij ieder stadsdeel een financiële bijdrage aanvragen voor buurtvakantie-activiteiten voor kinderen. Martijn Balster (Welzijn): “Met een leuk activiteitenplan kunnen bewoners een ‘kindervakantie in de buurt-plek’ creëren met bijvoorbeeld een buurtspeurtocht, knutselmiddag, spelletjesdag, of een jongleerworkshop. Kortom, alles wat kan bijdragen aan een leuke vakantie voor jonge Hagenaars en Hagenezen in hun eigen stad.”

Daarnaast blijft een aantal welzijnslocaties deze zomer open. Zo zijn ‘de Hopjes’ van stichting Haagse Hopjes Transvaal zeven dagen per week open. En naast reguliere welzijnsactiviteiten, zoals een inloop voor meiden en jongens en knutselactiviteiten voor kinderen in diverse buurthuizen, komen er workshops en uitstapjes waarbij wordt samengewerkt met onder andere Streetsport. In wijken waar een zomerschool is, proberen scholen en welzijnsinstellingen elkaar te versterken. Zo gaat Stichting MOOI in Escamp een activiteit voor groep 7/8 organiseren tijdens de zomerschool van kindcentrum Bamboe en worden ouders hier ook bij betrokken.

Culturele zomer
Met het project ‘Kinderen, Cultuur en Kansen’ dat samen met Stichting Leergeld is opgezet, organiseren culturele instellingen zoals het Haags Theaterhuis, Beweigi, Muziekcentrum 1001 Nachten en Art-S-Cool deze zomer kunstlessen voor kinderen. Robert van Asten (Cultuur): “Zo kunnen kinderen deze zomer kennismaken met kunst en cultuur en nieuwe talenten en interesses te ontdekken.” Activiteiten zijn nu al te vinden op  http://www.doenwiejebent.fun  en ook Theater Dakota in Escamp biedt samen met de welzijnsorganisaties, een creatieve week voor jongeren deze zomer.

Sport en beweging
De Haagse sporttuinen en Cruijff Courts organiseren deze zomer – naast het reguliere naschoolse sportprogramma – ook een sportief programma. Leerlingen die nog geen zwemdiploma hebben, kunnen in de zomervakantie extra zwemlessen krijgen, zodat zij alsnog hun zwemdiploma halen. Verder is er deze zomer in ieder stadsdeel sportaanbod voor kinderen en jongeren op de Playgrounds. Aan alle Haagse sportverenigingen is gevraagd om in de zomer een open dag te organiseren zodat jongen en kinderen laagdrempelig kunnen kennismaken.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *