+0 - 0  by /0 comments

‘Kamers met aandacht’ nieuwe woonoplossing voor jongeren

De gemeente Den Haag introduceert dinsdag 27 oktober ‘Kamers met aandacht’; een nieuwe woonoplossing voor jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeente zoekt samen met zorgaanbieders kamers in de particuliere sector.

‘Kamers met aandacht’ koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een Kamer met aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Maar ook een kamer in een studentenhuis. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag geadviseerd door de landelijke huurcommissie.

“Jongeren moeten een eigen leven kunnen opbouwen en aan hun toekomst kunnen werken. Wie plek over heeft in huis, helpt een jongere hiermee een eigen leven op te bouwen en doorbreekt misschien een patroon van eenzaamheid”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid).

De jongeren krijgen begeleiding van een hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. Deze persoonlijke aandacht kunnen verhuurders geven, maar ook huisgenoten.

“Voor onze jeugdige cliënten is Kamers met aandacht een prachtige mogelijkheid om op zichzelf te gaan wonen met informele steun van iemand in de buurt. Een mooie tussenstap tussen beschermd wonen in een grotere groep en volledig zelfstandig wonen in je eentje. Dat geeft vertrouwen. Onze herstelondersteuners blijven natuurlijk wekelijks begeleiding bieden, maar zijn toch meer op afstand. Vergelijk het met ‘uit huis gaan’ en bij iemand intrekken, waarbij je naast je huisgenoot altijd terug kan vallen op je ouders of begeleiders”, vertelt Sjoerd Greefhorst, manager bedrijfsvoering bij Stichting Anton Constandse.

De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gematcht. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Kamers met aandacht is als initiatief eerder in Utrecht gestart en heeft daar inmiddels 21 Jongeren gekoppeld aan verhuurders. Het gaat in Den Haag om een proef van een jaar, waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met Jeugdformaat en Stichting Anton Constandse op zoek gaan naar minimaal tien kamers voor Haagse jongeren. Met als doel de jongeren te begeleiden naar volledig zelfstandig wonen, door ze tijdelijk een kamer met aandacht te bieden in combinatie met ambulante hulp van de zorgaanbieder.

“Iedereen kan een kamer verhuren. Het is een mooie manier om maatschappelijk betrokken te zijn. Een win-win situatie voor verhuurders en jongeren. De jongeren krijgen door Kamers met aandacht een productieve start van hun leven”, aldus Xander Scholte, manager bij Jeugdformaat.

Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl of contact opnemen via info@kamersmetaandacht.nl  of telefoon 06-11134685.

Foto: Miranda van der Deijl, coördinator van Kamers met Aandacht, en Xander Scholte, manager bij Jeugdformaat

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *