+0 - 0  by /0 comments

Nu in heel Den Haag: de wijkrechter

De proef met de Haagse wijkrechter werkt ook in de praktijk. Na een aantal succesvolle zaken in het Haagse Escamp, kunnen nu alle inwoners van Den Haag en omstreken een beroep doen op één van de drie wijkrechters.

De wijkrechter, een initiatief vanuit de rechtbank Den Haag in samenwerking met de gemeente Den Haag, is eind vorig jaar gestart. “Oplossingsgerichte rechtspraak, juist voor die kleine zaken met grote impact”, aldus wijkrechter Jerzy Luiten. “Zaken die we behandelen, gaan over meer dan de dingen die we in een dossier kunnen lezen. Juist door bij de mensen op bezoek te gaan en achter de voordeur het gesprek te voeren, krijgen we een goed beeld bij de problemen. Dat draagt bij aan een goede oplossing.”
Want die oplossing, daar is deze speciale rechter op uit. Niet enkel een beslissing nemen over een voorgelegd geschil, maar zorgen dat rechtzoekenden, instanties en andere partijen weer samen door één deur kunnen.

Geluidsoverlast
Zoals bijvoorbeeld bij de zaak over geluidsoverlast. “Wat je daar zag, was dat mensen overlast hadden van hun bovenburen. Die woonden met twee volwassenen en vijf kinderen in een flat die eigenlijk geschikt is voor maximaal drie tot vier personen. Overlast is dan niet gek: vijf kinderen kunnen een hoop lawaai maken. Tot overmaat van ramp bleek er ook geen goede vloer te liggen, waardoor iedere stap voor de onderburen te horen was. Zij gingen al drie jaar gebukt onder het lawaai, en hadden allerlei instanties en de zelfs de burgemeester al daarover aangeschreven”, zegt wijkrechter Thera Hesselink.
De wijkrechter kijkt in zo’n geval echt naar hoe zo’n probleem duurzaam kan worden opgelost. “Bij deze zaak speelde de woningcorporatie een grote rol. We hebben met elkaar afgesproken dat er binnen vijf maanden een goede vloer komt en het grote gezin een andere woonruimte krijgt. Lukt dit niet, dan krijgen de onderburen een fikse huurkorting. Zij konden zich goed vinden in deze oplossing, en waren blij met de duidelijke afspraken”, aldus Hesselink.

Uitbreiding
Met de uitbreiding van dit initiatief kunnen alle inwoners van Den Haag en omstreken een beroep doen op de rechter aan huis. De wijkrechters zijn er, na de eerste tien zaken, in ieder geval klaar voor. Luiten besluit: “Het afgelopen half jaar leerde ons vooral dat deze aanpak echt werkt: samen verder kunnen. Dat is altijd ons doel!”
Informatie is te vinden op  http://www.rechtbankdenhaag.nl onder de link ‘De wijkrechter’.

Bron: Haagmedia

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *