+0 - 0  by /0 comments

Start Haagse campagne ‘Winkels open Fietsers lopen’

Fietsers en snorfietsers moeten binnenkort afstappen in de drukste winkelstraten. Met de nieuwe aanpak ‘Winkels open Fietsers lopen‘ komt er een einde aan shared spaces in de Haagse binnenstad. Wethouder Robert van Asten – Mobiliteit en voorzitter BIZ Hofkwartier, Bas Winkler trapten samen met het promotieteam, de campagne af op de Oude Molstraat. (zi

Van Asten: “Bij de herinrichting van het centrum is er destijds voor gekozen om geen duidelijke afscheiding te maken tussen voetgangers- en fietsersgebied. Veel bezoekers, vooral van buiten, hebben niet door dat er ook fietsers door de winkelstraten rijden. Fietsers, snorfietsers en voetgangers kunnen na al die jaren nog steeds niet aan elkaar wennen. Aan deze gevaarlijke situaties maken we nu met het (snor)fietsverbod een einde. Hierdoor kunnen bezoekers prettiger en veilig winkelen. Voor (snor)fietsen blijven er doorgaande routes door de binnenstad beschikbaar.”

Campagne Winkels open Fietsers lopen
Verschillende ondernemers en bewoners hebben meegedacht over de aanpak en de campagne. De campagne helpt fietsers en snorfietsers om de doorgaande routes sneller te vinden en informeert het publiek. De komende weken lopen er ‘walking abri’s’ door het gebied. Dit promotieteam heeft een informatiebord op de rug. Ze delen flyers uit, geven uitleg over de nieuwe maatregel en gaan met (snor)fietsers in gesprek. Het team zal zoveel mogelijk winkeliers bezoeken en flyers aanbieden. Op deze manier hebben fietsers en winkelpubliek enkele weken de tijd om bekend te raken met de nieuwe regels.

Komende week verschijnt de informatie op schermen in de Biesieklettes in de binnenstad. Verder is er een facebook-campagne. Ook wordt de doorgaande route voor fietsers aangegeven op straat met een tijdelijke ‘krijtverf’. Fietscoaches van de gemeente zullen het publiek helpen om te wennen aan de nieuwe situatie. Bij de start op 2 november worden mensen eerst nog gewaarschuwd. Daarna wordt overgegaan tot strikte handhaving en worden overtreders direct beboet.

Winkels open Fietsers lopen
Winkels open, fietsers lopen houdt in dat fietsers in de drukste straten moeten lopen van 11.30 tot 18.00 uur en op koopavond tot 21.00 uur. Het snorfietsverbod geldt altijd, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week. Hoewel de winkels al voor ‪11.30 uur‬ open zijn, wordt het gebied dan nog niet afgesloten voor fietsers. Allerlei diensten mogen tot die tijd ook het gebied in, zoals vuilophaaldiensten en bezorgdiensten. Hiermee loopt het fietsregime samen op. Het is namelijk niet uit te leggen aan de verkeersdeelnemers dat er niet gefietst mag worden, terwijl vrachtwagens en auto’s wel zijn toegestaan.

Alleen op koopavond geldt het regime ook ’s avonds. Sommige winkels zijn ook op andere avonden open. Het is de verwachting dat deze openstelling niet tot een zodanige winkeldrukte leidt dat er conflicten tussen voetgangers en fietsers ontstaan. Daarom geldt het fietsregime ‘s avonds voorlopig alleen op donderdag. Op verzoek van de politie is de oorspronkelijke aanpak voor alleen fietser uitgebreid met een snorfietsverbod. Niet alleen fietsers moeten straks afstappen maar snorfietsen worden helemaal geweerd. Het nieuwe regime gaat op 2 november officieel in.

Fietsenstallingen
Wie op de (snor)fiets naar de binnenstad komt, kan zijn tweewieler het best parkeren in één van de fietsenstallingen aan de rand van het voetgangersgebied. De stallingen van Biesieklette zijn gratis en bewaakt. Onbewaakte fietsenstallingen zijn er op de Gedempte Burgwal en in de Wagenstraat.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *