Vanaf half maart tot eind 2019 is er in Den Haag een proef met deelfietsen en deelscooters. Er zijn 4 bedrijven die de deelfietsen en deelscooters aanbieden.

Als u een deelfiets of elektrische deelscooter gebruikt, draagt u bij aan een beter milieu. En u gebruikt altijd een goede fiets.

Afspraken om overlast te voorkomen
De gemeente heeft afspraken gemaakt met de aanbieders van de fietsen en scooters. Zo wordt voorkomen dat deelfietsen overlast veroorzaken. Dit zijn de afspraken:

Voor deelfietsen gelden dezelfde regels voor het stallen als voor gewone fietsen.
Iedere aanbieder begint met een afgesproken aantal fietsen of scooters.
Iedere aanbieder heeft vaste locaties waar u een fiets of scooter kunt halen en waar u ze weer kunt inleveren.
De aanbieders zorgen er zelf voor dat de fietsen niet lang op plekken blijven staan waar ze niet gebruikt worden.

Deelfietsen: zo werkt het
Om een deelfiets te kunnen gebruiken, is een app nodig. Met die app kunnen gebruikers een fiets van het slot doen en weer op slot zetten. De huurder betaalt de tijd van het gebruik van de fiets. In de app staan ook de regels die in Den Haag gelden en de plekken waar niet mag worden gestald.
De huurperiode stopt als de fiets op een juiste plek is teruggezet. Als de fiets niet op de juiste plek is teruggezet, kost het de gebruiker extra geld. Voor een huurder is het dus gunstig de fiets na gebruik op een juiste plek te stallen.
De aanbieders kunnen online zien waar de fietsen precies zijn en of de fietsen stil staan of rijden. Als een fiets te lang op een verkeerde plek stil staat, brengt de aanbieder de fiets naar een juiste locatie.
Als deze proef goed werkt, hebben veel mensen geen 2e fiets meer nodig. Ongeveer 45 procent van de plekken in de stallingen bij de stations worden bezet gehouden door 2e fietsen.
Voordelen deelfietsen en deelscooters
Door gebruik te maken van deelfietsen hebben veel mensen geen 2e fiets meer nodig. Ongeveer 45% van de plekken in de stallingen bij de stations worden nu nog bezet gehouden door 2e fietsen.
De scooters zijn elektrisch. Dat is beter voor het milieu dan een bijvoorbeeld een taxi.

Aanbieders: GoAbout, Mobike, Felyx en HTM
Wilt u meer weten over het gebruik van een deelfiets of deelscooter? Kijk dan op de website van 1 van de aanbieders. U kunt zich daar aanmelden en de app downloaden. Voor vragen, klachten en opmerkingen over de deelfietsen kunt u ook terecht bij de aanbieders.

Go About
Go About gebruikt maximaal 150 fietsen in de binnenstad, het Beatrixkwartier en de Binckhorst.
Website: www.goabout.com
Telefoonnummer (070) 201 10 12

Mobike
Mobike gebruikt maximaal 500 fietsen in de binnenstad en het Beatrixkwartier.
Website: www.mobike.com
via Whatsapp: 06 – 43 84 29 38

Felyx
Felyx start begin april 2019 met maximaal 200 elektrische scooters in het gebied van de binnenstad naar Scheveningen.
Website: www.felyx.nl
Telefoonnummer: (085) 208 04 70

HTM
HTM start in mei 2019 met maximaal 500 fietsen en richt zich op haltes van het openbaar vervoer.
Vragen over deelfietsen: deelfiets@htm.nl

Meld een achtergelaten (deel)fiets
Ondanks de afspraken die de gemeente heeft met de bedrijven, kunnen deelfietsen (te lang) op verkeerde plekken staan. Deelfietsen zijn duidelijk herkenbaar. Ziet u zo’n fiets langere tijd ongebruikt op een verkeerde plek staan? Dan kunt u deze achtergelaten fietsen melden.