Op 17 februari lieten wij u weten dat u een sticker kunt halen bij het politiebureau om te laten zien dat u en uw wijkbewoners een actieve whatsappgroep hebben voor de veiligheid. Steeds meer Hagenaars richten samen met hun buren een WhatsApp-groep voor veiligheid op. Zo zetten zij zich in voor een veilige buurt. De gemeente heeft tips hoe u zelf zo’n whatsappgroep opstart.
Het is in de zomer van 2015 als Tim van der Knaap, woonachtig in de Binnentuinen van het Wateringseveld, een alarmerend telefoontje krijgt. Bij thuiskomst blijkt er een steen door de dubbele beglazing van zijn huis te zijn gegooid. En dat op klaarlichte dag. ‘Waakzame buren uit de aangrenzende straat hadden de stenengooiers die ochtend al eerder opgemerkt,’ vertelt Tim. Ze waren ze gevolgd en belden 112. Door hun alertheid konden de dieven (met buit en al) ter plekke worden gearresteerd.’ De rechercheur van de politie raadde Tim aan om een WhatsApp-groep met zijn buren te starten. Zo konden in de toekomst meer van dit soort misdaden worden voorkomen. Tim vond dit een goed idee en ging diezelfde dag nog aan de slag.
Verschillende buren hadden de dieven die dag in de gaten gehouden en hun locatie van dat moment aan de politie doorgegeven. Tim benaderde ze allemaal persoonlijk met de vraag om gezamenlijk een Whats-App-groep voor veiligheid te starten. ‘Iedereen was meteen enthousiast en de groep werd gestart,’ zegt Tim. ‘Via de deelnemers in de groep ging het balletje rollen en werd de groep steeds groter. Nu, een half jaar later, telt de groep al 85 deelnemers en groeit nog steeds.’
Verschillende keren per maand wordt de groep gebruikt voor het melden van verdachte situaties zoals twijfelachtige personen in de wijk. Als iemand zoiets ziet dan belt hij direct 112 en waarschuwt de andere deelnemers in de groep. Beschikt iemand over beeldmateriaal, dan wordt dit ook direct in de groep gedeeld.
Sociale controle
‘De WhatsApp-groep draagt bij aan de sociale controle en betrokkenheid van de buurtbewoners,’ zegt Tim. ‘Het geeft een gevoel van veiligheid wanneer je met één druk op de knop een heleboel mensen kunt bereiken. Het risico van zo’n grote groep is wel dat een overvloed aan ongerelateerde berichten op de loer ligt, maar dat is een kwestie van goede afspraken maken.’
Tim heeft met zijn WhatsApp-groep al wat successen geboekt. ‘De eigenaren van een verloren portemonnee en vernielde auto konden dankzij de groep snel worden achterhaald. Ook zijn er camerabeelden gedeeld van een poging tot diefstal van een fiets. De dief sloeg op de vlucht nadat bewoners hem betrapten, maar het slot was al open. Zijn signalement is nu bij alle deelnemers bekend en men houdt een extra oogje in het zeil.’
Dit zijn uitzonderingen in een doorgaans rustige en jonge wijk. Maar de buurtbewoners blijven alert vooral rond de vakantieperiodes en donkere dagen.
Zelf een WhatsApp-groep veiligheid starten
Wilt u zich ook inzetten voor een veilige buurt? Begin ook een WhatsApp-groep voor veiligheid met uw buren. Op denhaag.nl/veilig vindt u tips voor het starten van zo’n groep. Bent u al een WhatsApp-groep voor veiligheid gestart met uw buren? Laat dit zien en schrik potentiële inbrekers af. Op de politiebureaus zijn gratis stickers verkrijgbaar. Plak de sticker op uw raam of deur.
Foto: Henriëtte Guest, via denhaag.nl/veilig
Recente reacties