+1 - 0  by /0 comments

Nieuwe kans voor Theresiakerk

“Er is een kleine kans dat de karakteristieke Theresiakerk aan de Apeldoornselaan in Rustenburg-Oostbroek alsnog behouden blijft,” schrijft het AD. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad wil bewoners van de wijk een half jaar de tijd geven om een plan uit te werken en gefinancierd te krijgen, waarin het gebouw blijft staan.

Het uitstel van de sloop en nieuwbouw is tegen het zere been van de parochie Maria Sterre der Zee dat voor het gebouw al in 2013 een ontwikkelaar vond die er nu een supermarkt en woningbouw wil neerzetten

 

Penningmeester Henk van Rijven van de parochie deed vandaag een beroep op de Haagse raad om het project niet nog meer vertraging te laten oplopen. De kerk is al meer dan tien jaar geleden aan de eredienst onttrokken.

,,Wij hebben nog andere kerken die we nu met kunst- en vliegwerk open houden’’, zei hij vandaag in de raadzaal. We hebben het geld van de verkoop van de Theresiakerk hard nodig om dat te kunnen blijven doen.”

Zijn parochie zit financieel in zwaar weer. Ondertussen lopen de kosten voor de kerk – belasting , energie – door, zolang de gemeente niet met een vergunning voor sloop- en nieuwbouw afkomt, stelde hij.

Politieke partijen hadden best te doen met de parochie, maar voor hen woog zwaarder dat het alternatieve plan het bijzondere jaren-dertig gebouw laat staan. Velen vonden het nieuwbouwplan ondermaats.

Omdat een meerderheid het alternatief van ‘Nieuw hart voor de wijk’ nog een kans leek te willen geven, gaf wethouder Revis de gemeenteraad de ruimte. Wel zei hij zelf graag met de ontwikkelaar van het nieuwbouwplan door te willen gaan. ,,Ik denk dat we in stevig overleg iets bijzonders van kunnen maken.’’

Maar de politiek koos voor een half jaar uitstel. Of dat de Theresiakerk overeind houdt, moet nog blijken. Vooralsnog is het alternatieve plan inhoudelijk zwak, zei raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij. Ook moet er financiering gevonden worden.

Aldus het AD

+ 1 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *