+0 - 0  by /0 comments

De passie van een laatbloeier

Op het randje van Rustenburg-Oostbroek woont Rik Strengers, een vriendelijke en timide jongen, voorzien van leren jas en hippe zonnebril. We zitten op een terrasje in het zonnetje, dus de bril komt goed van pas. Reden van dit interview? Rik’s enorme passie voor muziek en zijn talent voor het schrijven, produceren en uitvoeren van de mooiste rapliedjes.

Al van jongs af aan is Rik bezig met muziek. Drumles, gitaarles, het spelen in verschillende rockbandjes en het volgen van het muziekplan op school. In de brugklas komt hij voor het eerst in aanraking met rap. De Amerikaanse rapper Eminem wordt bekend en Rik’s interesse is gewekt. Omdat hij zichzelf niet meteen identificeert als het type ‘rapper’, hervat hij zijn eerdere muzikale bezigheden. Tijdens zijn middelbareschooltijd ontdekt hij zijn talent voor taal en begint rond een jaar of 14 met het schrijven van gedichtjes. Op zijn 19e maakt hij zijn eerste rap. Een boel positieve reacties gaven hem de motivatie om zich op deze manier muzikaal te uiten. Het hek was van de dam, de rapper in Rik ontwaakt en de basis was gelegd voor een hele rits aan nummers, gebaseerd op persoonlijke gevoelens en ervaringen.

Na de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Haagse Hogeschool te hebben afgerond vindt hij werk als jongerencoach. Hij begeleidt jongeren met allerlei soorten problematieken. Denk hierbij aan jongeren die niet naar school willen gaan, slechte cijfers halen of zich in een moeilijke thuissituatie bevinden. Na anderhalf jaar gewerkt te hebben als jongerencoach gooit hij het roer om. Hij besluit van zijn passie zijn werk te maken. Zijn artiestennaam verandert van LyRik naar Strik Rengers, hij zegt zijn baan op en richt zich volledig op de muziek.

Na drie maanden op een roze wolk te hebben geleefd was daar zijn nieuwste single Jawoord, een symbolisch eerbetoon en een liefdesverklaring aan de muziek. Helemaal zelf geschreven, geproduceerd en gemaakt in samenwerking met Damani (bekend van het muzikale duo Mushroom Mosis). Samen maakten ze er een juweeltje van en brachten de single uit onder begeleiding van een clip, waarin ons vertrouwde Zuiderpark op zijn mooist te zien is.

Jawoord is onderdeel van de EP Laatbloeier, die nog moet uitkomen. Laatbloeier refereert naar het feit dat het voor Rik even geduurd heeft voor hij écht voor muziek kon gaan. Er komen zes nummers op, met als rode draad zijn eigen verhaal. Trots is hij op zijn liedje Jawoord en op de clip. Hij vindt het tof om te merken dat hij als artiest serieus wordt genomen. De rustige en bedachtzame jongen verandert in een waterval van verhalen over hetgeen dat hij het liefste doet.

Naast het schrijven en produceren van zijn eigen liedjes werkt Rik ook als muziekleraar op verschillende basisscholen. “Het is tof om een rol te mogen spelen in het ontwikkelingsproces van een jong mens” vertelt hij.  De kinderen die hij les geeft krijgen het stukje muziek vaak niet van huis uit mee. Rik vindt het heel mooi dat hij de kinderen kan raken door ze kennis te laten maken met muziek. Het is een ervaring die hij de kinderen graag mee geeft. Het lesgeven aan deze groep leerlingen vind hij een leuke uitdaging. “Het is belangrijk om écht contact te maken met de leerlingen”. Dat is een cruciale stap in het leerproces vindt hij. Vervolgens is het belangrijk om dit contact te behouden en om samen naar iets toe te werken, zoals bijvoorbeeld een optreden in de BZT show dat er deze herfst aan zit te komen.

De opa en oma van Rik woonden jarenlang in de Doldersestraat. Met een goed gevoel denkt hij aan deze plek terug. Het was een plek waar de familie samen kwam en waar zijn vader opgroeide. Zijn opa en oma hielden erg van tuinieren. De favoriete bloem van oma was de teunisbloem en die van opa de passiebloem. Als herinnering aan zijn opa en oma heeft hij een tatoeage van een hand met daarin beide bloemen verwerkt op zijn schouder laten tatoeëren. Ook prijkt op zijn eigen balkon de passiebloem ter nagedachtenis aan opa en oma.

En ja, hoe de toekomst er uit ziet? Daar heeft Rik wel ideeën over. Vooral veel muziek maken, dat met andere mensen delen en zich verder ontwikkelen. Misschien toch weer aan het werk met jongeren, maar dan in combinatie met muziek. Wie weet wat er nog allemaal op zijn pad komt. De wereld ligt aan zijn voeten.

Ben je benieuwd naar de muziek van Rik? Bezoek dan eens zijn Facebookpagina. En binnenkort is zijn single ook te beluisteren via Spotify! Om alvast een kijkje in zijn repertoire te geven volgt hier de video van Jawoord. Een ode aan zijn liefde voor muziek.

https://www.youtube.com/watch?v=Wmp6heqUT3g%20

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *