+0 - 0  by /0 comments

Hoe cowboy-investeerders deze wijk verpesten: ‘De verkamering, vaak illegaal, veroorzaakt ellende’

Particuliere investeerders kochten vorig jaar 40 (!) procent van alle te koop aangeboden huizen in Den Haag, vaak om ze voor veel geld te verhuren. In een tijd van woningnood betekent dat nóg hogere huizenprijzen en verdere overbewoning in de volkswijken: “Op elke hoek staan fout geparkeerde auto’s”.

Bij Sytze Ferwerda liggen ze geregeld op de deurmat: briefjes van ‘cowboyinvesteerders’ die dolgraag zijn huis in de wijk Rustenburg-Oostbroek willen kopen. Onderhands, dus zonder de tussenkomst van een makelaar: “We betalen u cash”, schrijven ze zelfs.

De actieve wijkbewoner negeert ze. Ferwerda wil helemaal niet weg. Maar bij veel van zijn buurtgenoten krijgen beleggers wel een poot aan de grond. In 2019 werd 26 procent van de woningen in Rustenburg-Oostbroek louter aangekocht om te verhuren, veelal na splitsing in kamertjes en uitbreiding van dakopbouwen, stelde kersvers woonwethouder Martijn Balster vorig jaar.

Overbewoning
En die grootschalige verkamering leidt tot overbewoning. Zeker als er huisjesmelkers in het spel zijn en als de kamerbewoners bijna rechteloze arbeidsmigranten uit Polen, Bulgarije en Roemenië zijn, weet Ferwerda: mensen die voor 100 euro per week een bed krijgen en niet veel meer.

“Onze wijk telt 18.000 inwoners. Een derde is afkomstig uit Midden- of Oost-Europa’’, zegt hij. “Van hen komt een flinke groep hier om geld te verdienen met seizoensarbeid. Zij hebben geen enkele binding met de wijk. Doordeweeks werken ze zich een slag in de rondte en in het weekeinde gaan ze los. Dan wordt er flink gedronken, met alle overlast van dien.’’

Aan het einde van de maand is de problematiek misschien wel het meest zichtbaar. “Dan zie je bij de ondergrondse containers in de buurt hele inventarissen van woningen liggen. Van mensen die teruggaan naar hun land, of misschien wel van degenen die hun baan kwijt zijn en dan ook gelijk hun woning. Want ze worden door sommige uitzendbureaus onmiddellijk hun kamer uitgezet.’’

Het is ook niet voor niks dat Rustenburg-Oostbroek grote parkeerellende kent. Nergens in Nederland staat het per vierkante kilometer zo vol met auto’s als juist in deze wijk, bleek drie jaar geleden uit cijfers van het CBS. Mede dankzij de talloze busjes voor het vervoer van de arbeidsmigranten.

Vanaf vier uur ’s middags is het hier nog altijd bal
“Ik heb er destijds wel eens meer dan honderd geteld in de buurt’’, zegt Sytze Ferwerda. “Het is nu wel iets minder, omdat het aantal arbeidsmigranten door corona is afgenomen. Maar vanaf vier uur ’s middags is het hier nog altijd bal. Staan de auto’s fout geparkeerd op alle hoeken van de straten. Dat krijg je dus allemaal van die overbewoning en kamerverhuur.’’

Natuurlijk is het niet alleen Rustenburg-Oostbroek dat in een hoog tempo ‘verkamert’. Ook in veel andere Haagse wijken hebben beleggers en speculanten volop (goedkope) woningen opgekocht om ze per kamer te gaan verhuren. Alleen al tussen 2018 en 2019 verdubbelde in Den Haag het aantal nieuwe kamerbewoningen van vier of meer personen, blijkt uit lokaal onderzoek.

Geliefd bij speculanten
Volgens het kadaster zijn de toch al kwetsbare wijken met relatief goedkope woningen in de grote steden het meest geliefd bij de speculanten en de beleggers. Zo wisten de particuliere investeerders in Den Haag in Moerwijk, Transvaal, Leyenburg, Laakkwartier, Spoorwijk en Rustenburg- Oostbroek vorig jaar liefst 30 tot 45 procent van de door bewoners te koop aangeboden huizen te bemachtigen.

En dat leidt niet alleen tot overbewoning en leefbaarheidsellende in de genoemde wijken. De investeerders pakken hun winst en drijven zo ook de huizenprijzen op. “Een doemscenario dreigt, waarbij steeds kleinere, onzelfstandige woningen voor steeds hogere prijzen worden verhuurd’’, schreef wethouder Balster begin 2020. “Een race to the bottom.’’

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en gaat het Haagse stadsbestuur de strijd tegen de speculanten en ‘cowboyinvesteerders’ volop aan. In afwachting van landelijke regels en op aandringen van de lokale politiek kondigde Martijn Balster vorig jaar al een tijdelijke stop op verkamering af. En binnenkort wordt nieuwe kamerbewoning in een aanzienlijk deel van de stad definitief verboden. In de Haagse wijken met een gemiddelde woningwaarde van net onder de 2 ton en in wijken met kamerbewoning in meer dan 5 procent van de huizen gaat de praktijk in de ban.

Al die huizen zijn zo’n beetje per woonlaag verkocht
Op een rondje door de wijk wijst Sytze Ferwerda naar verloederde huizen in Rustenburg-Oostbroek: naar afgebladderde verf op de kozijnen, naar grauwe gevels en naar vale en dichte gordijnen voor de ramen. De benedenwoningen van de typische portiekwoningen zijn vaak prima op orde, de etages erboven minder. “Al die huizen zijn zo’n beetje per woonlaag verkocht’’, zegt hij.

En daar helpt een verbod op kamerbewoning niet tegen, verzucht Ferwerda. “Dat geldt alleen voor woningen die nog niet verkamerd zijn’’, weet Ferwerda. “Deze maatregel zorgt ervoor dat de boel in de wijk niet nog verder verloedert, verbeteren doet het de situatie niet.’’

Opkoopbescherming
Maar Den Haag gaat nog harder ingrijpen om het de particuliere investeerders moeilijker te maken. Het stadsbestuur wil in grote delen van de stad niet alleen nieuwe verkamering verbieden, maar sowieso nieuwe verhuur van bestaande huizen. Mensen die huizen kopen, moeten er ook in gaan wonen, is de achterliggende gedachte. Zo krijgen Hagenaars die op zoek zijn naar een relatief goedkope, of middeldure woning weer wat meer kans.

De opkoopbescherming moet dus ook voorkomen dat beleggers en speculanten huizen, bovenwoningen of zelfstandige etages overnemen om ze eenmaal opgeknapt in z’n geheel voor exorbitante bedragen te verhuren of te verkopen, aan Haagse expats, bijvoorbeeld. Het is een praktijk die inmiddels de Laan van Meerdervoort is overgestoken en zich de laatste jaren steeds vaker heeft voorgedaan in drukke wijken als Regentessekwartier of Zeeheldenkwartier.

Wijkverenigingen zien dat niet als hun grootste zorg. Hier en daar wordt geklaagd dat internationale werknemers niet echt gezellig meedoen in de buurt, maar dat is het ook wel: “De verkamering, vaak illegaal, veroorzaakt veel meer ellende”, zegt Piet Driest van Wij Weimar in Regentessekwartier. “Al drijven die vastgoedjongens ook op deze manier de huizenprijzen op.‘’

Hoezeer héél Den Haag geliefd is bij particuliere investeerders blijkt uit de cijfers van onderzoeker Paul de Vries van het Kadaster. Vorig jaar ging maar liefst 40 procent van alle te koop aangeboden huizen in de hofstad over in handen van speculanten en beleggers. Een record, waaraan zelfs hoofdstad Amsterdam niet kon tippen.

Foto-onderschrift:
Verkamering en overbewoning in Rustenburg-Oostbroek verpesten de Haagse wijk, zegt Sytze Ferwerda, hier tussen de talloze fout geparkeerde auto’s in zijn wijk. © Frank Jansen

Bron: AD / Tekst: Lex de Jonge

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *