+0 - 0  by /0 comments

Jeu-de-boulesbaan aanleggen of broodjes beleggen? Vrijwilligers zijn niet te stoppen!

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei steken verwachting 2.000 Haagse inwoners hun handen uit de mouwen. In alle Haagse stadsdelen is het NLdoet wat de klok slaat. Klussen tijdens deze grootste vrijwilligersactie van Nederland is gezellig, nuttig en geeft voldoening.

Organisaties pakken deze gouden kans
‘Klussen’ is een breed begrip. Als we inzoomen op Den Haag wordt duidelijk wat er precies te doen is: de belevenistuin verkennen met bewoners van Stichting Eykenburg, schilderen bij Stadsboerderijen Den Haag, de vlindertuin zomerklaar maken bij VOOR Welzijn, toegankelijkheid van websites testen bij Voorall, het Hannemanplantsoen verfraaien met Bewoners Collectief Schilderswijk, het opfrissen van de Grote Kerk en de Haagse Toren met Ga Den Haag, de keuken soppen bij Stichting Eekta, ontbijtjes maken voor kwetsbaren met Vobis, schuren en lakken bij Middin AC Weesperstraat, jongleermateriaal repareren bij Stichting CircusKabel… En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Elk jaar zijn er zo’n 200 klussen te doen in onze stad, ze zijn te vinden via http://www.denhaagdoet.nl/nldoet.

Nuttig, gezellig en uitdagend
Vrijwel elke vereniging of stichting zit te springen om extra doe- of denkkracht. Er zijn altijd projecten die blijven liggen. NLdoet blijkt een prachtige gelegenheid om in actie te komen. Vrijwilligers doen mee voor het goede doel, of voor het goede gevoel. Vrijwilligersplatform Den Haag Doet raadt iedereen dan ook aan op 28 en 29 mei mee te klussen of een klus te organiseren.

Aan de slag?
Belangstellenden kunnen voor aanmelding, extra informatie, het laatste nieuws en tips en inspiratie voor een fantastische NLdoet activiteit terecht op www.denhaagdoet.nl/nldoet. Organisaties die een vraag hebben over NLdoet in Den Haag kunnen een mail sturen aan de helpdesk van PEP: helpdesk@pepdenhaag.nl. Hoewel NLdoet een actie is van Oranje Fonds promoot PEP dit evenement graag, want voor veel mensen is het een mooie kennismaking met (nieuw) vrijwilligerswerk. Wie daarna de smaak te pakken heeft, kan een klus kiezen uit de vacaturebank op Den Haag Doet die door PEP wordt gefaciliteerd. Bij de organisatie blijven waar je tijdens NLdoet geklust hebt kan natuurlijk ook.

Veilig
Uiteraard is het deze editie extra belangrijk dat NLdoet op een veilige manier plaatsvindt. Zolang zowel klusorganisaties als vrijwilligers zich aan alle voorschriften houden zijn er gelukkig genoeg activiteiten die veilig op 1,5 meter plaats kunnen vinden. Het Oranje Fonds heeft daarnaast enkele maatregelen ingevoerd die het voor organisaties makkelijker maken veilig een klus te organiseren, zoals een extra bijdrage voor de aanschaf van beschermende materialen.

Koploper vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk lijkt de Nederlander in het bloed te zitten. Het CBS laat zien dat Nederland uitblinkt qua vrijwilligerswerk. We staan maar liefst op plek 1. Het gaat dan om informele hulp (mantelzorg, burenhulp) en formele hulp (in georganiseerd verband). Bij Den Haag Doet, het vrijwilligersplatform van Den Haag, beamen ze dat het enthousiasme voor vrijwilligerswerk ook in onze stad bijzonder groot is. Dit jaar is het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. Den Haag grijpt deze landelijke campagne aan om vrijwilligerswerk extra in de schijnwerpers te zetten. NLdoet biedt met haar proeverij van vrijwilligerswerk alvast een laagdrempelige kennismaking met vrijwillige inzet.

Foto: Opfrisbeurt Ontmoetingscentrum Morgenstond, tijdens vorige NLdoet. Foto: Michel Heerkens

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *