+0 - 0  by /0 comments

Vanuit huis toch naar de Japanse Tuin

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. Maar de tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin maar acht weken in het jaar geopend. Vanwege de coronacrisis zal dat dit jaar pas in het najaar zijn, en niet ook in het voorjaar zoals gewoonlijk. Daarom heeft de gemeente Den Haag dit keer een unieke video laten maken voor alle bewoners om toch vanuit huis mee te genieten.

Wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte): “Ieder voor- en najaar genieten duizenden mensen van de prachtige bomen, heesters en planten in onze Japanse Tuin. Door de coronacrisis blijft de tuin dit jaar helaas gesloten. Begrijpelijk, maar ook zonde, want de tuin staat er prachtig bij. Daarom halen we buiten naar binnen zodat iedereen vanuit huis toch de bijzondere Japanse Tuin kan beleven.”

Pas in het najaar weer open
In het voorjaar is de Japanse Tuin erg mooi door de uitbundige bloei van kersenbomen en exotische heesters. In het najaar door de tere herfstkleuren en het vallend blad met hun mooie tekening. Maar eigenlijk is de tuin het hele jaar door mooi. Toch kan de tuin niet vaker open. Vanwege zijn kwetsbaarheid is de tuin maar een aantal weken per jaar geopend. Met veel publiek slijten de smalle paadjes en de daaraan grenzende moslaag anders te snel. Vanwege de coronamaatregelen gaat de tuin dit voorjaar niet open. Als de maatregelen het toelaten, openen de deuren op 10 oktober.

Meer weten?
Lady Daisy (Baronesse Marguerite Van Brienen), de eigenaresse van landgoed Clingendael, maakte in 1911 met haar Engelse vrienden een reis naar Japan. Zij raakte zo verrukt van de Japanse tuinen dat ze besloot om op haar landgoed ook een tuin in Japanse stijl aan te leggen. Ze nam veel voorwerpen uit Japan mee om in haar tuin neer te zetten. In 1913 was de Japanse Tuin in Clingendael een feit. In 2003 werd de tuin tot Rijksmonument verklaard. Meer informatie over de tuin vind je op de website van de gemeente. Lees ook het interview met tuinman Nelis: Waarom is de Japanse Tuin maar 8 weken per jaar open?

Het Haagse Groen
Door de coronacrisis zijn we aan huis gebonden en gaan we alleen naar buiten om boodschappen te doen of even snel een frisse neus te halen. We beginnen het Haagse groen behoorlijk te missen. Daarom halen we op de website  http://www.hethaagsegroen.nl  buiten naar binnen met verhalen, foto’s en videobeelden.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *