+0 - 0  by /0 comments

Verdeeldheid over lot Teresiakerk

Inloopavond moet duidelijkheid scheppen over de toekomst

De Teresiakerk aan de Apeldoornselaan is al jaren niet meer in gebruik. Vanavond is er in wijkcentrum Escampade een bijeenkomst over de plannen met de kerk.

Projectontwikkelaar Kavel Vastgoed BV, eigenaar van de kerk, wil er koopwoningen en een grote supermarkt van Hoogvliet bouwen. Namens de werkgroep Nieuw Hart van de Wijk laat Cissy van der Zijden weten niet zozeer tegen de komst van woningen te zijn. “Maar het ontwerp past totaal niet in de wijk. En het ergste van alles: er komt niets voor de wijk terug op deze gezichtsbepalende plaats.”
Het is echter vooral de komst van de grote supermarkt die de leden van de werkgroep steekt. Er zijn volgens hen al genoeg supermarkten en zo’n joekel zou voornamelijk mensen van buiten de wijk aantrekken. “En dat gaat enorme problemen opleveren met de verkeerscirculatie in de omliggende straten en op de rotonde.”
Het verzet tegen de plannen zou groot zijn in de wijk Rustenburg-Oostbroek. Maar dat valt volgens Floris van Wissen, ontwikkelingsmanager van Kavel Vastgoed, wel mee. “Wij zijn hierover in gesprek geweest met bewonersorganisatie BORO en de ondernemersvereniging BIZ. En onze plannen hebben transparant in het wijkblad gestaan.”
Navraag leert dat de BORO en de ondernemersvereniging eerder voor dan tegen de plannen zijn. Volgens Coenraad Vrouwenvelder van BORO maken de leden van de werkgroep zich ‘nogal druk’ en merkt hij zelf niet heel veel van enige weerstand.

Klanten
Henk Grijspaardt van de  ondernemersvereniging juicht de komst van een grote supermarkt juist toe, evenals de komst van koopwoningen. “Dat zijn allemaal klanten die ook geld gaan uitgeven bij de overige ondernemers. En het is gewoon duidelijk dat er wat met die kerk moet gebeuren. Het is een hele herkenbare plek in de wijk en de kringloopwinkel die nu in de kerk gevestigd is, is een verarming voor de wijk. Wij willen verrijking.”
Dat het met het verzet tegen de plannen wel meevalt, komt volgens de werkgroep Nieuw Hart voor de Wijk vooral doordat maar heel weinig mensen van de plannen op de hoogte zijn. Zo is de uitnodiging van de gemeente voor de informatiebijeenkomst van vanavond pas afgelopen vrijdag verstuurd.

Druk
“Maar ik kan je verzekeren dat de organisatie het onderschat”, zegt Van der Zijden van de werkgroep. “Er wordt gerekend op een kleine opkomst, maar ik denk dat het druk gaat worden vanavond. Wat we willen bereiken? Dat er een deugdelijk sloop- en nieuwbouwplan komt, met instemming van de wijk. En alstublieft geen enorme supermarkt, maar een gevarieerd aanbod dat een verrijking voor de hele wijk oplevert.”

De informatiebijeenkomst over de plannen voor de Teresiakerk is vanavond van 19.00 tot 21.00 uur in wijkcentrum Escampade aan de Escamplaan 61F.

Bron: AD Haagsche Courant, woensdag 5 oktober 2016, Den Haag-katern, p. 4.

Foto: Frank Jansen

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *