+0 - 0  by /0 comments

Bernard’s Spark: van vonk naar vuurwerk

‘Wie handelt vanuit passie heeft geen werk maar een leven’. Deze quote las ik in de ruimte van Spark aan het voormalig Readyterrein. Een mooie quote die toepasselijk bleek op degene die ik daar interviewde voor de krant. Bernard Verheul, duizendpoot en bevlogen wereldverbeteraar. Een doorzetter met een groot hart voor de medemens. Ook al lijkt het alsof hij bezig is met 1001 dingen, deze 1001 dingen leiden toe naar een en hetzelfde doel: differentiatie. Het één worden van meerdere onderdelen. Het niet onderverdelen van onze samenleving in doelgroepen en hokjes, maar het zien van onze maatschappij als één geheel. Als één groep, als iets wat bij elkaar hoort en samen harmoniseert.

 

Ook al is hij niet woonachtig in Rustenburg-Oostbroek, Bernard is zeker een parel van de wijk. Hij kende de omgeving en de verhalen al vanuit zijn jeugd. Zijn belangrijkste rol in deze wijk begon bij Middin aan de Weesperstraat, waar hij kunstles gaf. Inmiddels is hij met onbetaald verlof en actief als ’vrijwilliger XL’ bij de opzet en uitvoering van Spark, een sportief samenlevingspark voor iedereen uit de wijk. Zijn rol in Rustenburg-Oostbroek omschrijft hij op een bescheiden manier als ‘kleine inspirator’. Uit zijn inzet en verhaal blijkt nog een heleboel meer. Bernard is een groot inspirator met het hart op de goede plek, die zich in zijn vrije tijd belangeloos inzet voor het welzijn van Rustenburg-Oostbroek en haar inwoners.

Wat Spark nou precies is, dat is niet zo makkelijk in een zin samen te vatten, vertelt Bernard. Als iemand zou vragen wat Spark is dan hangt het antwoord af van de persoon die het vraagt. Aan een sportliefhebber zou Bernard vertellen wat voor sport- en beweegmogelijkheden er allemaal zijn op het Sparkterrein. Aan iemand die een verbindende activiteit voor de wijk zou willen organiseren zou hij het verhaal op die specifieke wens richten. Concreet gezegd is Spark dus een plek voor alles en iedereen. Spark biedt bewoners de ruimte om hun wensen vorm te geven. Een voorbeeld. Een jongere heeft de wens om een voetbaltoernooi te organiseren voor de jongeren uit de wijk. Bernard nodigt hem of haar van harte uit om naar Spark te komen en dit samen op te zetten. Een ander voorbeeld. Ben je een buurtbewoner op zoek naar een plekje een rustig te kunnen lezen in het zonnetje? Ga naar Spark! Een plek als Spark is belangrijk, vindt Bernard. “Er zijn in deze wijk weinig plekken om elkaar te ontmoeten. En er is weinig openbare ruimte om écht iets te kunnen doen”. Deze ruimte vind je zowel letterlijk als figuurlijk bij Spark, want Spark is er voor iedereen!

Het huidige terrein van Spark ligt erbij zoals het er uitzag toen Korfbalvereniging Ready er nog actief was. Voor het toekomstige beeld is er een mooie illustratie gemaakt. De mooi getekende plattegrond van het ideaalbeeld schets een Grand Café met gezond eten op de kaart, ruimte voor sport en spel, een veilig plek voor kinderen om te spelen, veel groen, een moestuin, een mooie plek met voor ieder wat wils.

Hoe verder? Een pracht plan voor een locatie als Spark is eigenlijk maar het begin. Om dit tot een groot succes te kunnen maken is er mankracht en misschien ook wel uitbereiding nodig. “Er zijn heel veel mensen met goede ideeën en dat is heel erg mooi. Maar meer goede ideeën vragen ook om meer handen en die zijn echt nodig. Daarnaast is één plek eigenlijk nog niet genoeg voor een wijk als deze” vertelt Bernard. Buurtbewoners die graag de handen uit de mouwen steken, het idee van Spark ondersteunen en een warm hart toedragen zijn van harte welkom.

Het is mooi om te zien hoe Bernard zich inzet om onze wijk een mooier plekje te maken. Heb je een goed idee? Een wens? Of wat vrije tijd en de drive om je in te zetten voor Spark? Loop dat even binnen in het gebouw aan de Escamplaan, nummer 61G. Wil je op de hoogte blijven? Check dan onze krant, de website van Oog voor de Wijk en like de facebookpagina van Spark: https://www.facebook.com/denhaagspark/.

Lizette

Foto: Frits van Alphen

 

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *