+0 - 0  by /0 comments

Kickboksen als medicijn

Woensdagavond. Een koude herfstdag aan de Weesperstraat. “Ga eens langs bij Hamid” werd ons verteld. En dat deden we.

Hamid Dogan groeide op in Rustenburg-Oostbroek. Na een turbulente jeugd raakte hij op het verkeerde pad. Zijn redding? Kickboksen! 5 jaar geleden startte Hamid met lesgeven aan een aantal jongens uit de wijk. Kansen bieden aan kansarme jongeren werd zijn motivatie. Vanuit eigen ervaring probeert hij nu als voorbeeldfunctie te fungeren voor kinderen en jongeren, zodat zij niet het verkeerde pad op gaan. Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot een diverse en multiculturele kickboksfamilie, inmiddels onder de naam Team Koha. Team Koha is er voor iedereen die gemotiveerd is en graag wil kickboksen.

Een trotse Hamid met zijn zoon (foto: Ronald van Bochove)

Dat familie gevoel kwam tijdens het bezoek van onze redactie aan een trainingsavond van Team Koha wel heel duidelijk naar voren. Jong en oud trainen met elkaar. De oudste deelnemer is 51 jaar. Zowel voor harde vechters als recreatie vechters is er een plekje in het team. Allerlei verschillende culturen, achtergronden en niveau’s trainen samen.

“We accepteren elkaar zoals we zijn” vertelt Yasir, een goede vriend van Hamid en tevens trainer bij Team Koha. Onzekere mensen bloeien op, deelnemers die graag willen afvallen vallen af, bij Team Koha is een training op maat mogelijk. Aan ieder persoon en aan ieder niveau wordt gedacht. Iedereen is welkom om eens een kijkje komen nemen en mee te doen.

Een goede conditie is erg belangrijk. “Eerst beginnen we met cardio en daarna gaan we pas aan de slag met het trainen van technieken” vertelt Hamid. Naast de fysieke elementen wordt er ook gewerkt aan een ijzersterke discipline en respect voor elkaar.  Te laat komen? Dat kan niet! Wordt er niet goed opgelet op school of luisteren de kinderen thuis niet naar hun ouders? Dan doet Hamid er samen met zijn team en met toestemming van de ouders er tijdens de trainingen ook iets mee. Doen ze goed hun best? Dan is het een mooie beloning om aan een wedstrijd mee te mogen doen. Het toewerken naar wedstrijden vinden Hamid en Yasir het leukste om te doen.

Tijdens wedstrijden sleept Team Koha een boel overwinningen binnen. Laatst nog stonden de boksers van het team in de ring tegen nationale toppers. Vol trots wijst Hamid twee jongens aan die in de afgelopen wedstrijd overwinningen hebben binnengesleept.

Ook ontmoetten we Mario. Hij is werkzaam bij de Stichting Anton Constandse en ondersteunt mensen met psychische problemen bij aspecten van zelfstandig wonen, waaronder het ondernemen van activiteiten. Uit ervaring weet Mario dat sporten mensen goed doet. Sport verbindt en motiveert. Zelf deed Mario al aan kickboksen, maar sinds een tijdje neemt hij ook cliënten mee naar de trainingen van Team Koha. De cliënten gaan met veel plezier naar de trainingen en dat zie je ook!

Het voortbestaan van Team Koha ligt grotendeels bij Hamid en Yasir zelf. Ze betalen veel uit eigen zak, maar ze doen het graag. Ze vinden het meer dan de moeite waard. Want ook als je niet zo veel financiële middelen hebt zou je moeten kunnen sporten, vinden de twee. Ze zijn Middin dankbaar dat ze van de ruimte gebruik mogen maken. Ook zouden ze het tof vinden als mensen Team Koha zouden willen ondersteunen in geld of in de benodigde materialen. Zo kunnen ze meer boksers opleiden en zijn er meer mogelijkheden voor de sporters om aan wedstrijden mee te doen.

Het was een fijne ontmoeting, zo met Team Koha. De motivatie en het onderlinge respect straalt van de mannen af.  Het lijkt me een fijne en veilige omgeving om in te sporten. Dus als je graag wilt gaan kickboksen raad ik je aan om eens bij een training langs te gaan. Team Koha traint elke maandag, woensdag en vrijdag van 18:00 tot 21:00 in het gebouw van Middin aan de Weesperstraat. Bij genoeg aanmeldingen (minimaal 10) zijn ze bereid om een kickboksgroep alleen voor vrouwen te starten. Team Koha is te vinden en te bereiken op Facebook en op Instagram.

Lizette

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *