Natuurlijk en verantwoord snoepen bij IJssalon Dolomiti
Vrolijk fietste ik op een zekere donderdagmorgen richting IJssalon Dolomiti. Het was een zonnige dag en toen ik arriveerde wapperden de Nederlandse en Italiaanse vlag trots aan de gevel van de ijssalon. Eigenaar Ricardo was druk bezig met het seizoen klaar maken van zijn salon en dus was het koelsysteem – niet al te onbelangrijk voor een ijssalon – aan de beurt voor een grondige check. Vriendelijk stond hij mij te woord en we spraken af dat ik een uurtje later terug zou komen om wat vragen te stellen over zijn zaak. Mijn huis was immers niet ver, dus het was een kleine moeite om even heen en weer te fietsen. Een uurtje later was ik terug. Het koelsysteem werkte goed en het ijs kon dus veilig voortbestaan. We namen plaats in de zonnige etalage van het pand en onder het genot van een bakkie koffie vertelde Ricardo vol passie over zijn zaak.
De liefde voor het maken van ijs kwam niet uit onbekende hoek. Na het werk in verschillende bekende Haagse ijssalons (zoals Gamba en Florencia) besloten Ricardo’s ouders in 1972 een eigen zaak te beginnen aan de Melis Stokelaan. IJssalon Dolomiti werd geboren. Twaalf jaar was hij, toen Ricardo van zijn ouders ijs leerde draaien. De liefde voor ijs werd dus met de paplepel ingegoten. Sinds januari bezit hij zijn eigen zaak (Dolomiti Due) aan de Apeldoornselaan. De feestelijke opening van 15 februari werd verzorgd door wethouder Karsten Klein, die na een mooie speech ook gezellig een bolletje mee at.
‘IJs der natuur, gezond en puur’ is het motto van Dolomiti. Alle soorten ijs worden door de familie bereid met 100% natuurlijke ingrediënten. Met onder andere hazelnoten uit Sicilië en rozijnen uit Turkije worden er geen concessies gedaan in het bereiden van het meest pure en natuurlijke ijs. Door het gebruik van natuurlijke producten en het weglaten van eventuele smaak en kleurstoffen ontstaan er weleens komische misverstanden in de ijssalon. Zo komt het nog wel eens voor dat klanten naar het gele vanille ijs wijzen wanneer ze eigenlijk om een bolletje bananenijs vragen. Maar ja.. als je een banaan zonder schil bekijkt zie je dat een banaan eigenlijk niet écht geel is. Het bereiden van het ijs blijkt erg fysiek werk. De ingrediënten worden namelijk met de hand gedraaid met een spatel in de Carpigiani ijsmachine, wat ook als wel de Mercedes onder de ijsmachines wordt beschouwd.
Werken in het ‘ijsvak’ blijkt zeker geen 9 tot 5 baan. In het runnen van een onderneming, het maken van het ijs en het verkopen van de producten zit heel veel tijd, maar ook heel veel liefde. “Zonder passie en voorkennis wordt het heel moeilijk om een eigen zaak te runnen”, vertelt Ricardo. Gelukkig staat zijn vrouw hem bij in de winkel en is er voor zijn kinderen een speelkamer ingericht. Op deze manier blijft het gezinnetje altijd samen.
Naast het gezonde ijs worden er ook workshops georganiseerd voor iedereen die interesse in het vak heeft. Van een basiscursus ijs bereiden tot het samenstellen van het ultieme recept; bij Dolomiti kan het allemaal. Ook worden er regelmatig ijstaarten besteld voor een bruiloft of een verjaardagsfeest. Met behulp van het vakmanschap van de familie en de aanwijzingen van de klant kan een ijstaart volledig naar wens worden gemaakt.
Regelmatig komen er buurtbewoners binnenlopen voor koffie, thee of een cappuccino. Zo ook tijdens ons interview. De klanten hoefden alleen maar binnen te komen en Ricardo sprong al op om hun vaste bestelling te bereiden. Klantvriendelijkheid staat hoog in het vaandel bij Dolomiti en dus bracht hij de klanten ook nog een lekker toefje slagroom op een schaaltje. Gewoon van de zaak.
Daarna volgde de ultieme test; het proeven van Ricardo’s ijs. En omdat ik altijd een bolletje citroenijs bij een ijssalon bestel, was het tijd voor een vergelijkend warenonderzoek. Het bolletje citroenijs werd zorgvuldig in een bakje gedaan met een extra bolletje hazelnootijs met échte stukjes hazelnoot als kers op de (ijs)taart. En ik kan je vertellen, het ijs was heerlijk! Naast de gebruikelijke smaken als chocolade, aardbeien, vanille, mango en malaga maakt Ricardo ook bijzondere smaken voor verschillende doelgroepen. Zo liggen er achter in de winkel bakjes met suikervrij ijs voor diabetici klaar, draait hij ijs van groene thee en bedient hij het Aziatische publiek met Durian ijs. Niet iedereen is gecharmeerd van deze penetrant ruikende vrucht, maar Ricardo is altijd in voor een bijzondere smaak. Het kost wat tijd om het te maken, maar dan heb je ook wat.
De interactie met klanten is voor Ricardo erg belangrijk. Vandaar dat de winkel elke dag van februari tot oktober tussen 11.00 en 22.00 geopend is. Dus voor een lekker ijsje, een kopje koffie, een toefje slagroom en een gezellig praatje kunt u terecht aan de Apeldoornselaan, nummer 229. Laat het mooie weer maar komen!
Lizette