+0 - 0  by /0 comments

Sportcampus Zuiderpark is een feit!

Het zal u vast niet ontgaan zijn. De plek waar ooit het ADO stadion stond heeft een metamorfose ondergaan. Sportief Den Haag trok massaal uit, want gisteren werd de nieuwe sportcampus in het Zuiderpark feestelijk geopend! Tijd voor een kijkje in de keuken! Vincent, vierdejaars student aan de HALO (Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding) gaf ons een tour door het gebouw.

Mooi, licht, fris, blijkt de eerste indruk van het gebouw. Bij de overdekte entree parkeerde ik mijn fiets. Het is een prachtige dag en er is al best wat volk. Hup, door de voordeur, die uitmondt in een ruime, hoge hal. Eerst maar naar boven, langs muren bedenkt met hout en een aantal collegezalen op naar de beachvolleybalhal; een grote zandbak voorzien van de nodige technische snufjes. Daar waar de ruimte best koel aanvoelt is het zand verwarmd met behulp van vloerverwarming. Aan de zijkanten bevinden zich kleine sprinklerinstallaties, die ervoor zorgen dat het zand een klein beetje vochtig blijft, zodat het niet te veel opstuift. De zaal kan verdeeld worden in een heleboel verschillende velden en dient als extra oefenruimte voor het buitenwerk.

Een stukje verderop bevindt zich de turnhal. Een zachte vloer, trampolines, ringen, een tumblingbaan en een blokkenbak vol foamstukjes om een zachte landing te kunnen maken. De mat in de zaal is in hoogte verstelbaar en wordt af en toe door de HALO gebruikt. Af en toe, omdat deze ruimte vooral door verenigingen gebruikt wordt. Toch blijkt deze fancy zaal niet in zijn geheel handig te zijn ontworpen. Want wat blijkt nu in de praktijk? De ringen zijn te dicht bij de achterwand geplaatst. Mocht Yuri van Gelder hier binnenstappen, dan maakt hij vast rechtsomkeert, tenzij hij natuurlijk zijn specialiteit al stilhangende ‘lord of the rings’ komt uitvoeren. Een klein detail, maar er wordt nog aan gewerkt.

Even later lopen we de topsporthal in, waar op dat moment gevolleybald wordt. Er is een grote tribune en de vloer is voorzien van verschillende functies. Er kan namelijk voor een andere sport ook een andere vloer uitgerold worden. Via de grote dansruimte met spiegelwand kijk je uit over de sportvelden. Ook hier is inmiddels een klein onhandigheidje geconstateerd. Mocht je al langs het sportcomplex gelopen zijn dan heb je vast de prachtige buitenwand gezien. Afhankelijk van de stand van de zon veranderd deze van shiny goud tot een rood/roze kleur. Het is echt prachtig om te zien, maar op een bepaald moment van de dag schijnt de zon er in zo’n hoek op dat de weerkaatsing van het kleurenpalet eindigt in het gezicht van de keeper in het tegenoverliggende voetbalgoal. Ach, de wand is prachtig, dus misschien mag er op een bepaald moment van de dag iemand letterlijk verblind worden door de schoonheid ervan.

Vincent leid ons verder door het gebouw. Ook al zal hij hoogstwaarschijnlijk al afgestudeerd zijn wanneer de lessen echt in dit gebouw gegeven gaan worden, hij weet er een boel vanaf. Hij neemt ons mee naar de breedte sportzaal. Achterin wordt gekorfbald en voor onze neuzen geeft een groep turners een turndemo. Het is druk in het gebouw. Er zijn veel mensen op de open dag afgekomen.

De rondleiding word afgesloten in de vleugel van de Haagse Hogeschool. Alles is hip, nieuw, licht en over nagedacht. Er zijn gezellige zitjes, flexwerkplekken, een bibliotheek en een desk gevuld met tennisballen. In de overloop die bovenlangs het plein loopt (deze plek wordt ook wel ‘het oog’ genoemd) bevinden zich ruimtes voor de docenten. Omdat de docenten geen vaste werkplek hebben zijn deze voor de studenten te vinden door middel van een high density wifi systeem, waarmee de student de docent in kwestie kan lokaliseren. Handig!

Ik was er best door onder de indruk, die mooie, nieuwe sportcampus. Ik ben trots dat onze wijk zo’n prachtig complex bezit! En hoewel niet alle ruimtes voor iedereen toegankelijk zijn, toch kunnen we ervan meegenieten met dank aan de foto’s die onze fotograaf Frits heeft gemaakt!

Lizette

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *